Esimerkkejä kiertotaloudesta
Kiertotalous Kymenlaaksossa
Kiertotalousesimerkit yrityksistä
Miten yrityksesi voi hyötyä kiertotaloudesta? Tutustu alla oleviin esimerkkeihin, mitä muut ovat tehneet ja kuinka se on vaikuttanut heidän yritykseensä.
Kymenlaakson alueen yritykset tekevät pieniä ja suuria kiertotaloustekoja, joista haluamme kertoa. Jos yritykselläsi on tällainen tarina kerrottavana, niin jaa se kanssamme. Yhteystietomme löydät täältä.
Kiertotaloudella ja uusiutuvalla energialla kohti hiilineutraaliutta
Kouvolalainen Leca Finland oy hyödyntää Kuusankosken kevytsoratehtaansa tuotantoprosesseissa kiertotaloutta monella tavalla. Tehtaalla valmistettava Leca-sora on täysin kierrätettävää ja uudelleenkäytettävää materiaalia. Leca-sora valmistetaan uusiutuvalla energialla tuotetulla sähköllä. Leca Finlandin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä ja yrityksessä etsitään jatkuvasti uusia kiertotalouden ratkaisuja. Kesällä 2022 järjestettiin Kymenlaakson yrityksille suunnattu Teollisten symbioosien FISS-työpaja, johon myös Leca Finland osallistui saaden ideoita sivuvirtojen hyödyntämiseen toiminnassaan.
Solvayn Voikkaan tehdas siirtyy 100-prosenttisesti vihreän sähkön käyttöön
Solvay ja Statkraft ovat tehneet kymmenen vuoden sopimuksen tuulisähkön hankkimisesta. Sopimus auttaa Solvayta saavuttamaan kestävyystavoitteet pienentämällä yrityksen hiilijalanjälkeä. ”Tämän sähkönhankintasopimuksen ansiosta otamme merkittävän askeleen pienentääksemme Suomen tehtaamme ympäristövaikutuksia ja vastataksemme planeettamme sekä asiakkaidemme tarpeisiin.”, kertoo Solvay Peroxides EMEA:n liiketoimintajohtaja Marco Giannuzzi. Vuodesta 1972 Voikkaalla toiminut vetyperoksiditehdas haluaa olla edelläkävijä hiilineutrauliuteen siirtymisessä.
Näin syntyi Hukkasiini
Nanna Nikunen valmistaa paljasjalkakenkiä omassa verstaassaan Kouvolan Voikkaalla. Kenkien Materiaalina hän käyttää verhoiluteollisuuden ylijäämänahkaa, ja muut valmistukseen tarvittavat materiaalit hankitaan mahdollisimman läheltä. Kiertotalous ja vastuullisuus ovatkin pääasia yrityksen toiminnassa. ”Ilman tällaista jätemateriaalia en valmistaisi jalkineita, hukkamateriaalin hyödyntäminen on tärkein seikka koko Hukkasiinin ideassa. ”, Nanna Nikunen kertoo.
Ekoeriste panostaa eristeiden poistoon
Ekoeriste on perheyritys, joka on perustettu vuonna 1994. Aiemmin yritys on keskittynyt lämpöeristeiden asennuksiin, mutta nykyään se tekee paljon myös eristeiden poistoa. Investoiminen imuautoon mahdollisti lämpöeristeiden poistotoiminnan laajentamisen. Poistot on aiemmin tehty käsin tai pienemmillä imulaitteilla. Imuauto tehostaa poistotyötä ja ehkäisee yöstä syntyviä pölyhaittoja.
EU:n jätedirektiivi velvoittaa rakennus- ja purkujätteiden kierrätykseen, ja niiden uusiokäyttöön kehitetään koko ajan uusia ratkaisuja. Myös Ekoeriste on mukana kehittämistyössä tekemällä TKI-yhteistyötä Xamkin kanssa.
Ympäristöystävällisyys on tärkeää sekä tuotteissa että omassa toiminnassa
Vuonna 2009 perustettu Ecopulp Finland oy valmistaa pakkauksia puu- ja kierrätyskuidusta. Pakkaukset ovat kierrätettäviä sekä biohajoavia. Yrityksessä ympäristöasiat on huomioitu myös omassa toiminnassa: esimerkiksi energian talteenotto ja suljetut vesikierrot auttavat minimoimaan tuotannon ympäristövaikutuksia. Ecopulp Finlandin toimitusjohtaja Ari Henttonen on mm. maakunnallisen ”Biotalouden Uudet Tuulet” -hankkeen ohjausryhmän jäsen. Hankkeen tavoitteena on löytää uusia avauksia Kymenlaakson hiilineutraalisuuden saavuttamiseksi yhteistyössä yritysten, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun, LUT-yliopiston ja Kinnon kanssa.